poniedziałek, 10 lipca 2017

Kremowy sos z pomidorów

Pomidory w sklepach i na straganach tanieją, warto więc pokusić się o zrobienie prostego, pysznego, kremowego sosu do makaronu. 


Kremowy sos z pomidorów:
-2 kg pomidorów (u mnie to chyba było nawet nieco więcej...)
-2 - 3 średnie cebule
-4 spore zęby czosnku
-3-4 łyżi oleju do smażenia
-ok 1/2 szkl wody
-2/3 szklanki mleka kokosowego (można użyć sojowe lub migdałowe, ale sos może stracić na kremowatości )
-1/8 kostki drożdży (ok 15 g - tak tak, nadal nie nabyłam płatków drożdżowych...)
-1 pełna łyża suchego oregano (jeśli masz, użyj oregano z doniczki, ale wówczas dodaj je dopiero do miksowania)
-1 pełna łyżeczka musztardy
-sól i pieprz

Do podania - szczypior, oliwki, prażone pestki słonecznika, makaron (u mnie ryżowy)


Cebule obrać, pokroić niezbyt drobno i zeszklić na oleju dodając sól ( 1 pełna łyżeczka, lub wg uznania).

W tym czasie pokroić dość grubo pomidory usuwając to zielone, twarde coś koło ogonka.

Do do cebuli dodać pokrojony niedbale czosnek, a po minucie smażenia pomidory. Podlać wodą, dodać oregano oraz drożdże i dusić pod przykryciem 30-40 minut mieszając co jakiś czas.

Następnie dodać musztardę, pieprz i mleko kokosowe, i zmiksować uczciwie na bardzo gładką masę.
Ewentualnie dosmaczyć solą lub szczyptą cukru. Podgrzewać jeszcze z minutkę mieszając, bo przywiera.

Podawać z makaronem i dodatkami.






W procesie nie wygląda to wszystko tak uroczo... ;)

2 komentarze:

  1. Czy użycie drożdży w smaku równoważy się z użyciem płatków drożdżowych? Czy ZAWSZE można zastąpić płatki drożdżowe normalnymi surowymi drożdżami??? Ja ostatnio robiłam domowe płatki drożdżowe i strasznie dużo z tym zachodu a efekt raczej mizerny, a szukam alternatywy dla sytuacji nagłego braku płatków w domu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam, że płatków drożdżowych używałam dawno temu i jakoś nie przypadły mi do gustu (może producent nie sprostał...). Jednak żeby nadać serowego posmaku dobrze byłoby dodać coś drożdżowego - u mnie są to zwykłe drożdże piekarskie.
      Jednak żeby użyć drożdże, należy je "zgasić" obróbką termiczną - w wypadku tego sosu nie robiłam tego, bo sam sos był na tyle gorący, że sam je obrobił termicznie ;) ale do poprzedniego sosu w sałatce już je "poddusiłam" na patelni.
      Aha, też robiłam kiedyś płatki drożdżowe i fakt, za dużo roboty, za słaby efekt.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...