środa, 19 lipca 2017

Warzywny krupnik jaglany z pomidorami

Krupnik to taka zwyczajna zupa z kaszą. Ale przecież nigdzie nie jest napisane, że tylko z jęczmienną. Dziś wsypałam kaszę jaglaną. No i warzywa - dlaczego tylko zwykła włoszczyzna? A groszek? A Kalafior? A Pomidory...? Zaszalejmy nieco kulinarnie... ;)


Warzywny krupnik jaglany z pomidorami:
-2 średnie marchewki pokrojone w kostkę
-1 spora cebula
-10 cm pora
-1/2 średniego kalafiora podzielonego na mniejsze kawałki
-1 szkl. zielonego groszku (raczej świeży lub mrożony, nie z puszki)
-2 łyżki suchej kaszy jaglanej
-5 pomidorów (najlepsze takie podłużne - mają najwięcej czerwonej substancji i najmniej pestek)
-sól, pieprz
-1 pełna łyżka oregano
-1 pełna łyżeczka czosnku granulowanego
-1 łyżka Vegety Natur (bez glutaminianu sodu - lub 1 litr bulionu warzywnego jeśli macie w zapasie)
-1/2 szkl. mleka kokosowego
-2 łyżki oleju
-sok z połowy cytryny
-woda
-koperek

W garnku zeszklić na oleju pokrojoną cebulę. Dodać resztę warzyw (oprócz kalafiora i pomidorów), kaszę oraz przyprawy i sól - smażyć chwilkę mieszając. Wlać wodę - tyle, żeby trochę przykryła warzywa, i tak będzie trzeba dolewać. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem ok 15 minut mieszając niekiedy (kasza może przywierać!). W razie potrzeby dolać nieco wody, ale nie przesadzać - dojdą jeszcze inne zawierające wodę składniki...
Dodać pokrojone w grubszą kostkę pomidory* oraz kalafior i znów po zawrzeniu gotować ok kwadransa.
Dodać mleko i sok z cytryny. Zamieszać. Zagotować.
Podawać z koperkiem

*Jeśli potrzebujesz, sparz wrzątkiem i obierz pomidory, i dopiero wtedy wrzuć do zupy - ja wolę pływające skórki :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...