poniedziałek, 7 listopada 2016

Smalec z fasoli z jabłkiem i majerankiem

Mój tato często chwali kulinarne talenty mojej mamy. A ostatnio szczególnie. Głównie dlatego, że mama przygotowuje mu pyszne wegańskie i wegetariańskie potrawy. Między innymi dzięki temu tata sporo schudł i lepiej się czuje.
Ale najbardziej tata zachwyca się smalcem z fasoli. I tak ostatnio narobił smaku tymi pochwałami, że przygotowałam tę pastę. W sumie niebawem święta, więc trzeba ponownie przetestować niektóre przepisy ;)



Smalec z fasoli (pisałam na ten temat TUTAJ):
-puszka fasoli*, odsączyć na sitku i zmiksować na gładko
-4-5 łyżek oleju
-2-3 średnie cebule drobno pokrojone
-2 średnie, kwaskowe jabłka obrane i utarte na tarce
-1,5 łyżki majeranku
-łyżeczka czosnku granulowanego
-sól, pieprz

Cebulę lekko zrumienić na oleju dodając sól. Odłożyć łyżkę cebuli do jakiegoś naczynia, następnie cebulę na patelni posypać czosnkiem granulowanym, a po chwili dodać majeranek i utarte jabłka. Podsmażać wszystko często mieszając.
Masę z patelni połączyć ze zmiksowaną fasolą, wymieszać oraz lekko zmiksować. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, dodać odłożona cebulę i dokładnie wymieszać.
Można ewentualnie dodać nieco oleju** lub wody dla nadania odpowiedniej konsystencji.
Smalec podawać schłodzony - oprócz tradycyjnego ogórka kiszonego lubię kanapkę ze smalczykiem posypać szczypiorem z dymki.

*Można oczywiście namoczyć i ugotować, ale ja działałam pod wpływem impulsu ;)
**Ja dodałam olej - wszak to smalec, a nie dietetyczna pasta.







5 komentarzy:

  1. Ostatnio chodzą za mną ogóreczki kiszone, a teraz jeszcze ten smalec... Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, smakuje wybornie!
      szczególnie gdy postoi przez noc w lodówce :)

      Usuń
  2. Uwielbiam! Ja robię jednak ze świeżej fasoli (z puszkowej uważam, że jest mniej smaczny), masa nie musi być bardzo gładka - fasolę rozdrabniam widelcem. I koniecznie "skwarki" :) http://www.jedzzdrowo.pl/weganski-smalec-z-fasoli-jas-ze-skwarkami-z-kaszy-gryczanej/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez robię ze świeżej, ale ja obieram po ugotowaniu, czy można ominąć ten proces ?

      Usuń
    2. Karina, z czego obierasz ziarna fasoli...??

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...