czwartek, 10 listopada 2016

Kotlety jaglane "Rozmaitości"

Jedzenia nie powinno się wyrzucać. Staram się tego nie robić, ale różnie bywa.... Kotlety, to świetny sposób na wykorzystanie końcówek dań i warzyw zalegających w lodówce i spiżarni. W tej potrawie wykorzystane jest danie z ryżu i warzyw z poprzedniego przepisu (TU). Poza tym por, cukinia, papryka, oraz ostatnie pestki dyni.
Trzeba uzupełnić zapasy...



Kotlety jaglane "Rozmaitości":
-0,5 kubka suchej kaszy jaglanej
-1,5 kubka wrzącej wody
-25 centymetrowy kawałek pora
-2 duże zęby czosnku pokrojone na półplasterki
-kawałek cukinii
-kawałek czerwonej papryki
-3 łyżki łuskanych pestek dyni
-sól&pieprz
-olej do smażenia
-2 łyżki siemienia lnianego + wrzątek
-1 łyża octu winnego
-2 łyżki dania z ryżu i warzyw (można pominąć... ;)

Kaszę jaglaną podprażyć w garnku o grubym dnie. Gdy zacznie wydzielać charakterystyczny, orzechowy zapach, dodać wrzątek (ostrożnie!), natychmiast przykryć pokrywą i gotować na minimalnym płomieniu do wchłonięcia całego płynu. NIE MIESZAĆ!

W tym czasie pestki dyni zmielić w młynku do kawy na mąkę.*

Siemię lniane zalać wrzątkiem nieco powyżej poziomu ziaren - po 15 minutach zmiksować.

Pokrojony drobno por zeszklić na oleju dodając sól. Do pora dodać czosnek, a po chwili paprykę i cukinię pokrojone na drobne kawałki. Smażyć wszystko kilka minut mieszając parę razy.

W większym naczyniu połączyć kaszę, mąkę dyniową, warzywa z patelni, siemię lniane, ocet i ew. resztę dania z ryżu - wszystko dokładnie wymieszać.

Wilgotnymi dłoniami formować kotlety. Smażyć na niedużej ilości oleju.

Podawać z warzywami.

*Pestek użyłam, żeby dodać nieco białka (30 g białka w 100 g pestek). Jeśli nie masz młynka do kawy, zmiel namoczone/ugotowane pestki na gładką, wilgotną masę, lub ostatecznie użyj po prostu łyżkę mąki kukurydzianej.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...