wtorek, 8 listopada 2016

Danie z ryżu i warzyw z kurkumą

Sami wiecie jak to jest - gotuje się ryż do obiadu i często okazuje się, że jest go zbyt wiele. Na takie sytuacje idealne jest danie z ryżu i warzyw - szybki, proste i bezglutenowe. A dodatek kurkumy sprawia, że łatwiej będzie walczyć z jesiennym chłodem.
Ja zabieram dziś porcję do pracy.

Danie z ryżu i warzyw:
-2 średnie cebule drobno pokrojone
-2-3 łyżki oleju
-kawałek cukinii pokrojony w ćwierć plasterki
-kawałek czerwonej papryki pokrojonej w kawałeczki
-2-3 szklanki ugotowanego ryżu
-pół szklanki namoczonych przez noc ziaren słonecznika (ja oczywiście ugotowałam w pośpiechu...)
-pół łyżeczki kurkumy
-pół łyżeczk słodkiej papryki w proszku
-1 czubata łyżeczka przyprawy do bruschetty Prymatu
lub
-1 łyżeczka czosnku granulowanego
-szczypta oregano i bazylii
-1-2 suszone pomidory z zalewy drobniutko pokrojone (można pominąć)
-sól do smaku
-łyżka octu winnego (lub ze 2 łyżki soku z cytryny)

-szczypior z dymki do posypania


Cebulę zeszklić na oleju z dodatkiem soli (na niedużym płomieniu). Gdy zacznie się rumienić dodać cukinię i paprykę, zwiększyć odrobinę płomień i smażyć mieszając. Gdy warzywa zmiękną, dodać kurkumę i resztę przypraw i znów smażyć, ale już chwilkę - kurkuma lubi być rozgrzana, wtedy wydaje najwięcej aromatu.
Teraz to już tylko dodać ryż i słonecznik i podsmażając mieszać, żeby wszystkie składniki połączyły się. Dodać ocet (ja lubię - nie czuć go potem, a przełamuje zbyt łagodny smak potrawy) i wymieszać ostatni raz.
Podawać ze szczypiorem z dymki i surówkami.

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...