środa, 9 lipca 2014

Kaszanki i owsianki

Po dłuższej przerwie wracam ze śniadaniami. Wiadomo, śniadanie to podstawa. Tym razem na słodko, czyli owsianki i kaszanki. Tak, tak, zmieniamy paradygmat - precz z dyktaturą mięsożerców w nazewnictwie kulinarnym! Od dziś kaszanka to bezmięsna (i bezkrwawa) śniadaniowa potrawa.
Aż mi się rymnęło z tego wszystkiego...

1) Kaszanka jaglana z granatem: kaszę jaglaną rozgotować w mleku roślinnym na gęsto z wiórkami kokosowymi i siemieniem lnianym - proporcje dowolne, doradzam jednak użyć 1/2 szklanki kaszy+łyżkę siemienia+łyżkę wiórków. Można dodać syrop z agawy lub inną melasę. Po wyłożeniu na talerz posypać pestkami granatu.



 2) Owsianka z owocami I: płatki owsiane wraz z wiórkami koko i siemieniem wsypać do rondelka, zalać zimną wodą (tylko tyle, żeby ledwie przykryła) i gotować aż zgęstnieje często mieszając. Dodać mleko do pożądanej konsystencji i podgrzewać do pożądanej ciepłoty. Na talerzu dodać np. pokrojoną brzoskwinię, czereśnie i kilka owoców suszonej żurawiny




Owsianka z owocami II:  płatki ugotować wg poprzedniego przepisu. Na talerzu dodać pokrojony banan i kilka moreli



A tu kilka zachodów słońca z okien mojego domu







lub na spacerze w okolicy

8 komentarzy:

  1. Ja wybieram kaszę jaglaną z owocami z owsianki!! :) A te zachody słońca... zapierają dech w piersi- zazdroszczę widoków! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystkie pyszne! ;)
      a zachody widowiskowe u mnie doprawdy :)

      Usuń
  2. Akurat dziś się zastanawiałam że nie ma nowych przepisów. ;)
    Owsiankę ostatnio baaardzo polubiłam, na szczęście jest teraz spory wybór owoców i może jeść różne kombinacje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyluzowałam nieco na blogu - mea culpa...
      śniadania lubię raczej słone, ale owsianki lub kaszanki owocowe ale bez cukru i innych dosładzaczy są obłędne na śniadanie
      polecam :)

      Usuń
  3. pięęękne zachody! W mojej okolicy też jest ostatnio co podziwiać, natura robi takie show że szczęka opada.. najlepsze jest to, że zdjęcie [choć piękne] i tak nie oddaje uroku tego wspaniałego widowiska! Na szczęście codziennie jest powtórka, i za każdym razem w innej odsłonie :) u mnie na śniadanie też od dłuższego czasu [czyt. odkąd zdechł mój zakwas na chleb i nie chce mi się robić nowego ;)] króluje kaszanka-jaglanka. Ostatnio z bananem i masłem orzechowym, mmm!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o, z masłem orzechowym to chyba nawet jeszcze nie próbowałam.
      a mam takie domowej roboty...
      dzięki za inspirację! :)

      Usuń
  4. pięknie :) a tak pozostając w śniadaniowym temacie... czy płatki ryżowe - takie do gotowania - w ogóle są zdrowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. biały ryż raczej mało zdrowy, a płatki to już w ogóle... ;)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...