sobota, 12 kwietnia 2014

Najdłuższy Tydzień nowoczesnej Europy

Tydzień Weganizmu rzecz jasna. Już czwartego dnia miałam wrażenie, że jest dzień przynajmniej siódmy. Jednak tylko Empatia potrafi rozciągnąć tydzień do dziewięciu dni :) Dziś dzień ósmy, czyli o 11.30 akcja z portretami zwierząt na Placu Zamkowym (przyjdźcie koniecznie - niesamowite wrażenie...), a o 17.00 w nowym, otwartym tylko dla nas Vege Mieście (al.Solidarności 60A) Potyczki kulinarne, czyli konkurs gotowania autorek i autorów wegańskich blogów wraz z degustacją :)
A co się działo ostatnio? Wczoraj na ten przykład wielka wyżerka, czyli z okazji 10-lecia Empatii odbyło się
Wiosenne Empatyczne PrzedWielkanocne Spotkanie NieJajeczkowe (no taka nazwa, no...) - każdy miał przynieść coś do jedzenia (wegańskiego rzecz jasna!), albo chociaż owoce lub napoje. Była masa jedzenia. Masa! Bo i tłum ludzi przyszedł, a przecież kazdy coś ze sobą przyniósł. Ja przygotowałam focaccię z makiem, bazylią i czerwoną cebulą, hummus oraz sałatkę ziemniaczaną z majonezem z fasoli. Chwalili, choć słyszałam też, że hummus za słabo przyprawiony. W domu zawsze mi mówią, że przesadzam w tej kwestii, a tu okazuje się jednak, że można mocniej przyprawiać.

Były też wspominki rocznicowe o początkach Empatii i w ogóle ruchu prozwierzęcego w Warszawie. Patrząc na to przyszło mi do głowy, że zmarnowałam tyle lat bezczynnie.

Focaccia była tutaj
Hummus tutaj (tym razem z braku czasu użyłam ciecierzycy z puszki, ale jest trochę zbyt twarda jednak - słabo się miksuje na gładko - lepiej gotować ciecierzycę w domu do pożądanej konsystencji ziarna)
Sałatka ziemniaczana i majonez tutaj


A to hummus już polany oliwą (taką z ziołami, która została po pomidorach suszonych) i focaccia. Reszty nie uwieczniłam z braku czasu i z łakomstwa.

Wcześniej, w restauracji Biosfeera, odbył się pokaz gotowania Marty Dymek, autorki bloga Jadłonomia. Co tu dużo gadać - było bardzo fajnie i bardzo smacznie. Zainteresowanie było tak wielkie, że na sali niemal zabrakło miejsc, a degustowane pasty rozeszły się co do ostatniej porcji. Ale to w końcu Jadłonomia, prawda :)
Marta, z myślą o wielkanocnych inspiracjach, wykonała dwie pasty o smaku jajek - przepisy znajdziecie TUTAJ i TUTAJ. Zdjęć tych pyszności z imprezy niestety nie dołączę, gdyż aparat w moim telefonie ma zbyt wysokie wymagania co do oświetlenia. Te w linkach sa z pewnością ładniejsze...

W tych torbach ukryte są nagrody, które można było wygrać w konkursie - wegańskie jedzenie i kosmetyki, ale też np. kupon na wegański deser w cukierni Qki. Do rozlosowania były też książki i prześliczne torby z firmy Krowa Materiałowa.

Zainspirowana pysznościami Marty nabyłam tzw. czarną sól (Kala Namak) nadającą daniom jajeczny posmak. Jej działanie zamierzam wypróbować na moich mięsożercach w najbliższe święta.


Któregoś wieczoru zaliczyłam kolejnego Cieciorexa w Krowarzywa - jakież to jest pyszne!


A w domu jak to w domu, zwyczajnie - śniadanie, obiad i takie tam.



Na kanapkach hummus i pasta pasztetowa - była tutaj.


Curry ekspresowe z mrożonki - też było kilka postów wstecz. Tu dodałam ciecierzycę, której kilka dni temu zbyt wiele ugotowałam do hummusu.


Muzycznie mrocznie mi ostatnio.


Do zobaczenia o 11.30 na Placu Zamkowym!


7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. "Zły" Tyrmanda
      słodko naiwne ;)
      ale opisy powojennej Warszawy genialne

      Usuń
    2. ciekawa jestem, czy żuławski podoła i film będzie oddawał klimat!

      Usuń
    3. oj tak! bo przeważnie film, przy książce, jest mocno kulawy
      no ale może xawery tym razem mocno nie okaleczy...

      Usuń
  2. Gdzie znajde przepis na soczewice z tego postu ? Jakoś nie widzę a tak Ci smakowała :)
    http://weganizmdomowy.blogspot.com/2014/04/reset.html#comment-form

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w poprzednim poście, (nad zdjęciem z soczewicą jest odnośnik do bloga, z którego zaczerpnęłam przepis)
      czyli tutaj :http://weganizmdomowy.blogspot.com/2014/04/ekspres-poranny.html

      Usuń
    2. Dziękuję.. Nie zauwazyłam :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...