poniedziałek, 29 października 2012

Ryż po chińsku z głowy

Bez obaw - żadnej jatki nie będzie - "z głowy" czyli wymyślony na poczekaniu, gdyż wróciłam z fabryki, głód doskwierał, pora była późna, a tu w lodówce nic specjalnego nie uwidzisz. No, ale okazało się, że wena mnie nie zawiodła i oto mamy ryż:


Potrzebne będą:

  • 2-3 kopiaste łyżki ugotowanego na sypko ryżu
  • po kawałku czerwonej i żółtej (zielonej?) papryki
  • 1/2 niewielkiej czerwonej cebuli
  • plaster tofu pokrojony w kostkę
  • 1 łyżka sezamu
  • olej do smażenia
  • olej sezamowy (bardzo wskazany z racji nadania potrawie orientalnego aromatu)
  • sos sojowy (naturalny najlepiej)
  • pokrojony szczypior 
Podsmażyć pokrojoną cebulę, po chwili do dać pokrojone papryki i smażyć jeszcze chwilę. Następnie dodać sezam, zamieszać kilka razy, odczekać moment i dodać ryż i tofu. Smażyć mieszając ok 2-3 minut. 
Wyłączyć płomień, dodać sos sojowy i olej sezamowy. Wyłożyć na talerz i posypać szczypiorem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...