Podpierałam się wiadomościami z TEJ strony.
Pomysł jest banalnie prosty i łatwy w wykonaniu - pod warunkiem posiadania miksera tudzież blendera. Nerkowce łatwiej się miksują na gładką masę niż ziarna słonecznika i krócej trzeba je moczyć. Masa jest podobna do majonezu z nerkowców (w zasadzie może być bazą do tego majonezu) , ale nie zawiera żadnych dodatków, w tym olejów - cały tłuszcz pochodzi tylko z orzechów i nie jest zupełnie przetworzony (nie licząc miksowania ;)) Smak przyjemny - delikatny i słodkawy.
Potrzebne będą:
- kubek orzechów nerkowca
- ciepła woda + woda do miksowania
Orzechy zalać wodą i odstawić na przynajmniej kwadrans. Ja moczyłam przeszło godzinę.
Odlać wodę, przełożyć orzechy do naczynia, w którym będą miksowane i dodać ok.1/3 szkl wody (najlepiej źródlanej). Miksować i w razie potrzeby dodawać wodę do uzyskania ulubionej konsystencji. Mi najbardziej odpowiadała konsystencja gęstej śmietany
I w zasadzie to już wszystko.
Śmietanką można zabielać zupy:
sosy:
albo stosować jako dodatek do dań słodkich i deserów:
Należy wówczas do 3 kopiastych łyżeczek śmietanki dodać 1 łyżeczkę cukru waniliowego oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny i porządnie zamieszać.
Szkoda tylko że te orzeszki takie drogie.... ;/ Fajny przepis pewnie jest pyszna...
OdpowiedzUsuńPyszna śmietana i majonez z niej zrobiony też rewelacyjny,dzięki za pomysł.
OdpowiedzUsuńU mnie nie wyszla ta smietana tak biala a w kolorze orzechów nerkowca. Czy jest na to jakis dodatkowy trick?
OdpowiedzUsuńno biała zupełnie to i u mnie nie jest, taka raczej ecru
Usuńw kolorze nerkowców, to pewnie prawie beżowa
trudno powiedzieć czym rozjaśnić, może trochę soku z cytryny - ma właściwości właśnie wybielające
Pozwodzenia! :)
Witam, zrobiłam ta śmietanę i wyszła na prawdę super, dziekuję za przepis i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńcieszę się, że przepis zadziałał ;)
UsuńCzy ta śmietana nadałaby się do tortów? Robię od kilku miesięcy rozeznanie w tym temacie, bo zaczęłam robić wegańskie torty (póki co dla znajomych i rodziny). Tylko, że np. śmietanki sojowe dostępne na rynku mają kiepskie składy; nie wiem, czy tak znowu zdrowo pakować w siebie mnóstwo oleju palmowego i zagęszczaczy wszelkiego rodzaju...dlatego zaciekawiła mnie ta nerkowcowa opcja :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJa robiłem trochę bardziej złożoną śmietankę http://www.blendman.pl/nabial/weganska-smietana-nerkowcow/ Nerkowce do tego super się nadają!
OdpowiedzUsuńFaktycznie bardzo prosta, ale jednocześnie super w smaku :) Ja polecam, pzdr Magda
OdpowiedzUsuń