środa, 16 marca 2016

Burgery jaglane z kaparami

Bardzo lubię kapary - ich pikantny, słony i oryginalny smak pasuje do wielu dań - burgerów, past, sosów, sałatek itp. I chociaż jest to produkt luksusowy (czytaj: dosyć/bardzo drogi), a ja staram się takich nie nadużywać, zdarza mi się wypatrzeć i nabyć słoiczek w promocyjnej cenie. Oczywiście zawsze sprawdzam cenę za kilogram, nie za opakowanie.


Burgery jaglane to kolejne ekspresowe danie dla zabieganych, które w zasadzie samo się robi.

Burgery jaglane:
-1 prawie pełna szklanka suchej kaszy jaglanej
-2 pełne szklanki wrzątku
-1 spora cebula drobno pokrojona
-1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego+1/3 szklanki gorącej wody
-1-2 łyżki mąki kukurydzianej/gryczanej/bułki tartej
-2 garście oliwek (pokrojonych w plasterki)
-3-4 łyżeczki kaparów
-sól i pieprz


Kaszę przepłukać na sicie gorącą wodą lub wrzątkiem, przełożyć do garnka, zalać dwiema szklankami wrzącej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem NIE MIESZAJĄC do momentu, aż cały płyn wyparuje. Odstawić do wystygnięcia. Poza tym kasza "lubi" chwilkę postać w garnku przed dalszym użyciem.

Siemię wymieszać z wodą, połączyć z kaszą, dodać resztę składników, wymieszać porządnie. Formować płaskie kotlety, smażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.


Mi najbardziej smakowały na opiekanej w tosterze bułeczce, posmarowanej musztardą (stołową) i keczupem z dodatkiem świeżych warzyw.





A to zestaw autorski: grahamka + burger jaglany + fasola w sosie pomidorowym (z puszki) + cebula + kapusta kiszona + musztarda.
Ach...!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...