Burgery jaglane to kolejne ekspresowe danie dla zabieganych, które w zasadzie samo się robi.
Burgery jaglane:
-1 prawie pełna szklanka suchej kaszy jaglanej
-2 pełne szklanki wrzątku
-1 spora cebula drobno pokrojona
-1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego+1/3 szklanki gorącej wody
-1-2 łyżki mąki kukurydzianej/gryczanej/bułki tartej
-2 garście oliwek (pokrojonych w plasterki)
-3-4 łyżeczki kaparów
-sól i pieprz
Kaszę przepłukać na sicie gorącą wodą lub wrzątkiem, przełożyć do garnka, zalać dwiema szklankami wrzącej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem NIE MIESZAJĄC do momentu, aż cały płyn wyparuje. Odstawić do wystygnięcia. Poza tym kasza "lubi" chwilkę postać w garnku przed dalszym użyciem.
Siemię wymieszać z wodą, połączyć z kaszą, dodać resztę składników, wymieszać porządnie. Formować płaskie kotlety, smażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
Mi najbardziej smakowały na opiekanej w tosterze bułeczce, posmarowanej musztardą (stołową) i keczupem z dodatkiem świeżych warzyw.
A to zestaw autorski: grahamka + burger jaglany + fasola w sosie pomidorowym (z puszki) + cebula + kapusta kiszona + musztarda.
Ach...!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz