Pasta z groszku należy do ekspresowych dań - idealnych do wykonania podczas porannego pośpiechu.
Miętę można z pewnością zastąpić innym ziołem, ale w moim ogrodzie rośnie jej mnóstwo, dlatego chętnie używam. Poza tym smakowo świetnie komponuje się z groszkiem :)
-1 puszka groszku konserwowego
-1/2 szklanki sezamu uprażonego na suchej patelni na złoty kolor
-garść posiekanej mięty (+ trochę do ozdobienia)
-2 łyżki soku z cytryny
-1 łyżka oleju
-ok.1/3 szklanki zimnej wody (najlepiej schłodzić w zamrażalniku przez 10 minut)
-1/2 niedużej czerwonej lub czosnkowej cebuli drobniutko posiekanej
-sól i pieprz do smaku
Sezam zmiksować na piaseczek z dodatkiem soli, dodać groszek, miętę, sok z cytryny, olej i miksować na gładką masę. W trakcie miksowania dolać powoli wodę. Po wyłączeniu maszyny domieszać cebulkę.
Nie przepadam za konserwowym groszkiem, ale jako pasta do chleba rzeczywiście daje radę. Już chleb z samym groszkiem z puszki rozgniecionym widelcem uratował mi parę razy życie :D
OdpowiedzUsuńja akurat lubię groszek, ale to jest pierwsza pasta z groszku, która wyszła mi naprawdę smaczna.
Usuńchociaż nie jest zielona... ;>