Potrzebne będą:
- 3 litry wody
- 5 łyżek kaszy jęczmiennej wiejskiej
- ok. średnich 5 ziemniaków
- spora marchewka
- duży kawałek selera
- kawałek pietrzuszki
- por
- sól&pieprz oraz koniecznie 3 ziarna ziela angielskiego i listek laurowy
- 1 łyżka oleju (najlepiej lnianego)
Ziemniaki i resztę warzyw obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę i już nie myć - wrzucić do wody z kaszą. Warzywa korzeniowe utrzeć na dużych oczkach tarki, pora pokroić drobno. Dodać przyprawy oraz sól i dopiero teraz włączyć gaz pod garnkiem. Gdy zawrze, rozmieszać i gotować wg uznania - u mnie to było ok. 40 minut. Na koniec dodać olej.
A na deser zrobiłam koktajl z tego przepisu, tylko zamiast kawy rozpuszczalnej (której nie miałam) dodałam kakao
Potrzebne będą:
- 1 dojrzały banan
- 1,5 szklanki waniliowego mleka roślinnego (u mnie sojowe tym razem)
- 1 łyżka kakao
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz