wtorek, 1 maja 2012

Krupnik oraz deser

Jest tak gorąco, że nie chce mi się dziś jeść nic smażonego i pieczonego. Krupnik jest wystarczająco lekki na początek upalnej majówki.

Potrzebne będą:
  • 3 litry wody
  • 5 łyżek kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • ok. średnich 5 ziemniaków
  • spora marchewka
  • duży kawałek selera
  • kawałek pietrzuszki
  • por
  • sól&pieprz oraz koniecznie 3 ziarna ziela angielskiego i listek laurowy
  • 1 łyżka oleju (najlepiej lnianego)
Wodę wlać do garnka, w którym będzie się gotowała zupa i dodać do niej kaszę - niech się moczy podczas obierania warzyw. Podczas moczenia w zimnej wodzie z kaszy wydziela sie skrobia, która sprawia, ze zupa nie jest wodnista.
Ziemniaki i resztę warzyw obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę i już nie myć - wrzucić do wody z kaszą. Warzywa korzeniowe utrzeć na dużych oczkach tarki, pora pokroić drobno. Dodać przyprawy oraz sól i dopiero teraz włączyć gaz pod garnkiem. Gdy zawrze, rozmieszać i gotować wg uznania - u mnie to było ok. 40 minut. Na koniec dodać olej.

A na deser zrobiłam koktajl z tego przepisu, tylko zamiast kawy rozpuszczalnej (której nie miałam) dodałam kakao





Potrzebne będą:
  • 1 dojrzały banan
  • 1,5 szklanki waniliowego mleka roślinnego (u mnie sojowe tym razem)
  • 1 łyżka kakao
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować w blenderze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...