sobota, 14 kwietnia 2012

Ciasteczka owsiano-imbirowe



Ciasteczka zrobiłam w zasadzie na Wielkanoc. Mogłyby być nieco bardziej kruche. Smakowały za to niezwykle mojej młodszej latorośli, chociaż na hasło: "Jedz, jedz, to zdrowe", prosiła, żeby jej nie wyjawiać składników ;)



paczka płatków owsianych
ok.1 szkl mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
ok.1/2 szkl zmiksowanych na sucho ziaren siemienia lnianego
1/2 szkl cukru
1/2 szkl łuskanych ziaren słonecznika
1/2 szkl sparzonych rodzynek
3/4 szkl oleju
1 czubata łyżeczka imbiru w proszku
woda dla nadania odpowiedniej konsystencji

Wszystkie składniki połączyć na stolnicy (chyba że ktoś ma takie urządzenie do mieszania z hakiem do bardzo gęstych ciast).
uformować wałek krojąc ostrym nożem okrągłe plastry
rozwałkować na stolnicy i wycinać foremką kształty
przepuścić przez maszynkę do mielenia ze specjalna końcówką do ciastek

Ostatni sposób jest najłatwiejszy. Ja, z braku końcówki do ciastek, zastosowałam sposób 1. - dość mozolny, przyznaję...

Uformowane ciastka układać na wysmarowanej olejem blasze, piec w temp.160st. przez ok.30 minut

Po wyjęciu z pieca posypać ciastka cukrem pudrem



Zamiast imbiru można dodać cynamon, przyprawę do pierników, lub cokolwiek nam przyjdzie na myśl :)

P.S. Końcówka do robienia ciastek przez maszynkę powinna być dostępna na chyba każdym bazarze na stoiskach naszych sąsiadów zza wschodniej granicy, tudzież w sklepach(działach?) Gospodarstwo Domowe - kosztuje grosze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...