piątek, 13 listopada 2015

Pieczarkowo-śmietanowy sos do makaronu

Szybki w przygotowaniu sos pieczarkowy z kwaśną śmietaną sojową, tofu, ciecierzycą oraz natką pietruszki.


Sos pieczarkowo-śmietanowy:
-1/2 kg pieczarek pokrojonych w półplasterki
-1 spora cebula pokrojona dość drobno
-2 kulki ziela angielskiego
-listek laurowy
-sól&pieprz
-ok 150 g wędzonego tofu pokrojonego w kostkę
-garść ugotowanej ciecierzycy
-1 śmietana sojowa
-pęczek natki pietruszki - posiekany

Cebulę usmażyć na oleju z dodatkiem przypraw, dodać pieczarki oraz tofu, przykryć i dusić ok 10 minut mieszając co jakiś czas. Na koniec wrzucić garść ciecierzycy i śmietanę - zamieszać i zagotować.
Natkę dodać po wyłączeniu płomienia.
Podawać z makaronem i sałatką.



Jemy.


 A tu wersja odsmażana z wyśmienitym sosem pomidorowym z bloga Wszystko jest w głowie.
Obok pomidory z sojonezem czosnkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...