wtorek, 9 sierpnia 2016

Kalafiorowa zupa-krem z pieczonymi warzywami i szczypiorkiem

Lubię kalafiorową ze śmietaną i koperkiem - taką, wiecie, warzywną. Ale ostatnio, dla odmiany, zamarzyła mi się zupa krem. Ma zupełnie inny smak - jadł ją nawet mój mąż, który za gotowanym kalafiorem niespecjalnie przepada.
Na pomysł z pieczonymi warzywami wpadła moja starsza córka, Emi. I ona je przygotowała wg własnego pomysłu.
Dzięki temu zupa prezentuje się wyjątkowo ładnie. No i  ciekawie smakuje :)


Pieczone warzywa:
-nieduże buraki
-marchewki
-sól, papryka słodka i ostra, bazylia, tymianek, czosnek granulowany
-olej

Obrane warzywa pokroić w półcentymetrowe plastry, przełożyć do miski, polać olejem i potraktować przyprawami.
Piec na blaszce w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C przez ok 40 minut - grzanie górne i dolne bez termoobiegu.

 Zupa:
-1 średni kalafior podzielony na różyczki
-5 średnich ziemniaków - obranych i pokrojonych
-1 średnia pietruszka - obrana i utarta na tarce
-1 spora cebula - pokrojona dość drobno
-1 kubek łuskanych ziaren słonecznika - opłukanych na sicie
-1 szklanka mleka kokosowego (może być sojowe, migdałowe itp... ;)
-2 łyżki soku z cytryny
-sól, pieprz
-ok. 5 kubków wody
-olej do smażenia

W dużym garnku zeszklić cebulę, dodać resztę warzyw i smażyć kilka minut niemal stale mieszając. Potem dodać słonecznik i zalać wodą - powinna ledwo przykryć warzywa, dodać sól, zagotować i gotować, aż warzywa będą miękkie - ok. 30-40 minut.
Na koniec dodać świeżo mielony pieprz (sporo!), sok z cytryny, oraz mleko i zmiksować, aż powstanie gładka masa. Jeżeli będzie zbyt gęsta, ewentualnie dodać nieco mleka lub wody.

Zupę przełożyć do miseczki, na wierzchu położyć kilka plasterków pieczonych warzyw. Ozdobić drobno pokrojonym szczypiorkiem - fajnie podkręca smak.





to zdjęcie robił Kacper, chłopak Emilki

3 komentarze:

  1. pyszny pomysł, uwielbiam kalafiora :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy zupy gotujesz na przefiltrowanej wodzie? Ja filtruję swoją wodę filtrem molekularnym z naturalną mineralizacją i szczerze polecam to rozwiązanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do gotowania używam wody z kranu i raczej nie zmienię tego zwyczaju, ale dziękuję za radę

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...