czwartek, 18 sierpnia 2016

Bezglutenowe ciasto marchewkowe

W naszym domu ciasta najczęściej piecze Maja - jej murzynki czy szarlotki wyglądają smakowicie, ale nie są wegańskie i bezglutenowe.
Nie jestem jakąś wielką miłośniczką słodkości (no, chyba że jest to czekolada z masłem orzechowym... ;).
Jednak raz na jakiś czas zjadłoby się kawałek domowego ciasta. 
No to się upiekło. 
Naprędce oczywiście. 
I zjadło. 
Kawałek oczywiście.
Albo i ze trzy... ;)


Ciasto marchewkowe (bazą był przepis Sojaturobię):

Suche:
-2 szklanki mąki mąki gryczanej
-1 płaska łyżeczka soli
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka cynamonu
-cukier waniliowy
-4 - 5 łyżek cukru
-1/2 szklanki wiórków kokosowych
-1 szkl orzechów włoskich pokrojonych nieco drobniej (nie miałam takiej ilości, użyłam orzechów, pestek dyni i słonecznika)

Mokre:
-2 banany rozgniecione widelcem na papkę
-ok 1/2 szkl oleju
-otarta skórka (tylko pomarańczowa część!) i sok z 1 pomarańczy
-1 szkl żurawiny suszonej zalanej wrzątkiem na kilka minut i odsączonej - odłożyć garść do ozdobienia
-5 średnich marchewek (ok 0.5 kg) utartych na drobnych oczkach tarki

Pozostałe:
-1 łyżka octu winnego
-1 szkl mleka sojowego

-2 łyżki mielonego (świeżo!) siemienia lnianego
-5 - 6 łyżek wody

-1 tabliczka gorzkiej czekolady


Siemię lniane wymieszać z wodą i odstawić na jakiś kwadrans.

Mleko połączyć z octem i miksować przez ok. 1  minutę.

Suche składniki połączyć i wymieszać.

Mokre składniki również połączyć i wymieszać.

Wszystkie cztery mikstury przełożyć do naczynia, w którym będzie wyrabiane ciasto i mieszać bardzo dokładnie drewnianą kopyścią.
Odstawić na 10 - 15 minut.

Gotową masę jeszcze raz przemieszać i przelać do wysmarowanej olejem i wysypanej mąką blaszki.

Piec ok. 30 minut w temp 180 st. C. na dolnym grzaniu (górny poziom piekarnika)
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do ok 150 st. C. i piec jeszcze ok 15 minut.
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy na pewno ciasto jest suche.

Czekoladę rozgrzać w kąpieli wodnej (miska wsadzona w garnek z wrzątkiem), a gdy konsystencja jest już odpowiednia, rozsmarować po wierzchu ciasta.

Ozdobić np. wiórkami kokosowymi i odłożoną wcześniej żurawiną.











2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...