czwartek, 31 lipca 2014

Wykwintna szarlotka z polskich jabłek.

W odpowiedzi na unijne sankcje Rosja nałożyła embargo na polskie owoce i warzywa. Jednak internet huczy: "Jedz polskie jabłka, pij cydr!" Zastosowałam się, bo sprawa jest poważna. Martwię się, bo wśród mojej rodziny i znajomych jest kilkoro sadowników - mam nadzieję, że jakoś to przetrwają.
Z polskich jabłek zatem wykonałam szarlotkę - chrupiącą, kwaskowatą, lekką - w sam raz na upalne dni. Bez jajek, śmietany, masła i  mleka. Za to z bitą śmietaną kokosową  - wtedy to już w ogóle staje się deser wykwintny




Szarlotka wykwintna:
(korzystałam z tego przepisu modyfikując nieco)

Masa jabłkowa:
-6-8  jabłek (u mnie dodatkowo kilka krajowych moreli i śliwek)
-1 łyżeczka cynamonu
-1 łyżka soku z cytryny
-1/2 szkl. brązowego cukru
-1 łyżka mąki kukurydzianej

Ciasto:
-300g płatków owsianych- błyskawicznych (jedno opakowanie)
-szczypta soli
-1/2 szkl. brązowego cukru
-1 cukier waniliowy
-3/4 szklanki mąki
-1 szklanka orzechów włoskich
-2 łyżeczki cynamonu
-1/3 szkl. oleju

Obrane i pokrojone w kostkę jabłka łączymy w naczyniu z mąką kuku, cynamonem, syropem z agawy i sokiem z cytryny. Po dokładnym wymieszaniu przełożyć na dno potraktowanej olejem formy do pieczenia

Płatki wymieszać z resztą składników (olej dodać na koniec), wymieszać porządnie i równomiernie wyłożyć na masę owocową. Lekko przyklepać.

Piec w temp. ok. 180 st C bez termoobiegu lub ok 150 st z termoobiegiem.

Bita śmietana:
-gęsta część mleka kokosowego z jednej puszki (najlepiej odstałej przez noc w lodówce)
-1 śmietan-fix
-1 cukier waniliowy

Zmiksować. Ozdabiać ciasto śmietaną i miętą. Do zdjęcia użyłam jeszcze pestek granatu, ale miałam okazję jeść to danie posypane borówkami. Pycha!
Fajnie smakuje na jeszcze gorącej szarlotce.
A te orzechy tak chrupią...

Zaniosłam sąsiadce - była zachwycona. To nowy przepis i powiem Wam, że i ja się nacieszyć tym ciastem nie mogę :)


Nuta w temacie:

6 komentarzy:

  1. zrobiłam i rozpadła się zupełnie, 1/3 szklanki oleju to jedyny mokry składnik części zbożowej? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ta szarlotka nie jest ciastem ścisłym, trochę się rozpada jak widać

      Usuń
    2. aha, tak, olej to jedyny składnik mokry
      może warto zamiast cukru dodać np. syrop z agawy, ale to podniesie koszty jednak

      Usuń
    3. o właśnie, syrop na pewno by zacieśnił treść, bo smak i zapach pycha ;)

      Usuń
    4. dodatek śliwek fajnie podkręcił efekt końcowy - mam wrażenie, że wersja z samymi jabłkami była nieco uboższa w smaki i aromaty :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...