Ryż z fasolą - to danie chodziło za mną od czasu gdy w Wikipedii czytałam sobie o weganizmie i jednym z polecanych dań było właśnie to.
Ostatecznie jednak natchnęła mnie autorka bloga Smakoszki jaroszki wrzucając swoją wersję na Facebooka z króciutkim opisem.
Uznałam, że nie ma na co czekać. Nie dopytywałam o sposób wykonania - czas naglił, bo trzeba jakiś obiad zabrać do pracy, a tu i natchnienie się wzmogło, i wena mnie poniosła.
Wyszło tak:Ryż z fasolą:
-1 duża cebula
-3 duże zęby czosnku
-5 średnich pieczarek
-3 cm kawałek korzenia imbiru
-1 kubek ryżu basmati
-1 czerwonej fasoli
-2 kubki wrzącej wody
-1 łyżka octu ryżowego (może być jabłkowy - nie będzie wyczuwalny, zmieni tylko nieco smak - można pominąć)
-sól, sos sojowy, chili
-olej do smażenia
Cebulę skroić drobniej i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojony czosnek, a po chwili pieczarki w plasterkach. Smażyć kilka minut - warto zamieszać z raz czy dwa. Dodać ryż i chili, zwiększyć płomień i podsmażać 1-2 minuty stale mieszając. Dodać sos sojowy, sól i wrzątek, zamieszać żeby składniki w miarę równomiernie się wymieszały, zmniejszyć płomień, przykryć - niech parkocze do wchłonięcia płynu (pewnie z 15 minut). Nie mieszać!
Gdy już cała woda się wchłonie, a wśród ziarenek ryżu pojawią się małe, okrągłe kanaliki odprowadzające parę, dodać odsączoną i przepłukana fasolę oraz ocet, porządnie zamieszać i zostawić na niewielkim ogniu przez ok. 5 minut, żeby fasola się zagrzała.
Podawać ze szczypiorem i zieleniną.
A tu jeszcze smutne lilie i krowy w mojej kuchni.
Hej czy pisząc kubek...mam rozumieć - jakieś 200g/ml...? czyli też 200g. ryżu ?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
spokojnie, to nie apteka - krakowskim targiem weź 250 g/ml ;)
Usuń