Kanapka z pasztetem sojowo-paprykowym, sosem Trzy Smaki, papryką i ogorkiem kiszonym oraz tostowana bułka z powidłami domowej roboty, tofu i cynamonem. Pychota! ;)
środa, 2 maja 2012
wtorek, 1 maja 2012
Krupnik oraz deser
Jest tak gorąco, że nie chce mi się dziś jeść nic smażonego i pieczonego. Krupnik jest wystarczająco lekki na początek upalnej majówki.
Potrzebne będą:
Ziemniaki i resztę warzyw obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę i już nie myć - wrzucić do wody z kaszą. Warzywa korzeniowe utrzeć na dużych oczkach tarki, pora pokroić drobno. Dodać przyprawy oraz sól i dopiero teraz włączyć gaz pod garnkiem. Gdy zawrze, rozmieszać i gotować wg uznania - u mnie to było ok. 40 minut. Na koniec dodać olej.
A na deser zrobiłam koktajl z tego przepisu, tylko zamiast kawy rozpuszczalnej (której nie miałam) dodałam kakao
Potrzebne będą:
Potrzebne będą:
- 3 litry wody
- 5 łyżek kaszy jęczmiennej wiejskiej
- ok. średnich 5 ziemniaków
- spora marchewka
- duży kawałek selera
- kawałek pietrzuszki
- por
- sól&pieprz oraz koniecznie 3 ziarna ziela angielskiego i listek laurowy
- 1 łyżka oleju (najlepiej lnianego)
Ziemniaki i resztę warzyw obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę i już nie myć - wrzucić do wody z kaszą. Warzywa korzeniowe utrzeć na dużych oczkach tarki, pora pokroić drobno. Dodać przyprawy oraz sól i dopiero teraz włączyć gaz pod garnkiem. Gdy zawrze, rozmieszać i gotować wg uznania - u mnie to było ok. 40 minut. Na koniec dodać olej.
A na deser zrobiłam koktajl z tego przepisu, tylko zamiast kawy rozpuszczalnej (której nie miałam) dodałam kakao
Potrzebne będą:
- 1 dojrzały banan
- 1,5 szklanki waniliowego mleka roślinnego (u mnie sojowe tym razem)
- 1 łyżka kakao
niedziela, 29 kwietnia 2012
Grillowane warzywa
Sezon grillowy rozpoczęty!
Potrzebne będą:
Po tym czasie grillować według uznania - ja lubię tak mocniej przypieczone warzywa. Podawać z sosami (u mnie pesto i sos Trzy Smaki) i surówką.
Potrzebne będą:
- bakłażany
- cukinie
- olej
- ocet winny
- sól&pieprz, oregano, czosnek granulowany
W marynacie
Po tym czasie grillować według uznania - ja lubię tak mocniej przypieczone warzywa. Podawać z sosami (u mnie pesto i sos Trzy Smaki) i surówką.
Bakłażan
Cukinia
Subskrybuj:
Posty (Atom)