WESOŁYCH ŚWIĄT! :)
sobota, 7 kwietnia 2012
piątek, 6 kwietnia 2012
Pulpety z kokosem w sosie i kapusta zasmażana
Najlepszym moim doradcą kulinarym jest głód. Robię wóczas naprędce dania z resztek, które znajdę w lodówce lub spiżarni podpierając się niekiedy przepisami z czasopism lub blogów. Tak było z pulpetami. Przepis znalazłam w "Wegatariańskim Świecie" (nr.1-2.2012) i z braku tego i owego, a nadmiaru innego, nieco go zmodyfikowałam. Przepis na kapustę jest całkowicie mój :)
- ugotowana kasza jaglana (około 3 pełnych łyżek)
- reszta pasty z fasoli (1 łyżka)
- 2 łyżki kokosu
- ok. pół szklanki łuskanych ziaren słonecznika
- łyżka mąki kukurydzianej
- poszatkowana cebula
- 2 duże pieczarki utarte na dużych oczkach
- 1 średnia marchewka utarta na małych oczkach
- sól, pieprz, garam masala
- olej
- ewentualnie sos sojowy (najlepiej naturalny)
Kaszę przełożyć do naczynia w którym będzie się wyrabiać pulpety. Słonecznik zrumienić na suchej patelni. Dodać do naczynia z kaszą. Na tej samej patelni zrumienić kokos, pod koniec dodając garam masalę (około 1 łyżeczki).Prażyć mieszając jeszcze około minuty. Dodać do naczynia ze składnikami. Cebulę podsmażyć na oleju, dodać sól i dużo pieprzu z młynka, gdy się zrumieni dodać pieczarki i marchewkę. Smażyć mieszając ok. 5 minut. Wsypać do reszty składników dodając mąkę kukurydzianą. Mieszać widelcem. Wlać do smaku sos sojowy. formować kulki wielkości orzecha, układać na natłuszczonej blasze i piec ok.30 minut.
W tzw. międzyczasie zrobić sos:
Sos pieczarkowy
- niewielka cebula
- 2-3 pieczarki
- mleko kokosowe (ok. pół puszki)
- po pół łyżeczki mąki kukurydzianej i pszennej
- ok. pół szklanki wody
- koperek suszony
- sól i pieprz
- olej
Do sosu przełożyć upieczone pulpety i dusić ok. 3-5 minut.
Kapusta zasmażana:
- niewielka kapusta włoska
- 2 średnie cebule
- łyżka (lub więcej) przecieru pomidorowego
- koperek suszony
- woda
- ok. 2 łyżeczek mąki pszennej
- olej
- sól i pieprz
Podawać z pulpetami w sosie i surówką.
Subskrybuj:
Posty (Atom)