-1 spora cebula drobno pokrojona
-3-4 łyżki oleju do smażenia
-2-3 ząbki czosnku starte na drobnej tarce (lub pokrojone)
-3 łyżki czerwonej soczewicy
-wrzątek (tyle, by przykryło masę na ok. 3 cm - ewent. dolewać)
-kilka obranych ze skórki i pokrojonych pomidorów (powinno być pewnie z kilogram, ale miałam tylko cztery)
-ewent. passata pomidorowa/pomidory krojone z puszki itp.
-sól, pieprz, oregano, słodka papryka
-kilka czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
-kilka czarnych oliwek w całości do ozdobienia potrawy na talerzu
-2 -3 łyżki soku z pomarańczy
-1 łyżeczka syropu z agawy lub cukru
-1/2 opakowania makaronu penne - może być inny wg uznania i możliwości
Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu.
W garnku o grubszym dnie rozgrzać olej i dodać, posolić i zeszklić cebulę. Włożyć czosnek, a po chwili soczewicę oraz wodę. Woda bardzo się wchłania, więc należy kontrolować jej ilość i ewentualnie dodawać. Należy też od czasu do czasu przemieszać danie, żeby nie przywarło do dna garnka. Gdy ziarenka będą wystarczająco miękkie, a spora część wody odparuje, dodać pokrojone i ewentualnie passatę (ja ją dodałam z braku wystarczającej ilości pomidorów. Ale oczywiście można pominąć.), oraz przyprawy. Gotować, aż pomidory zaczną się rozpadać. Na koniec włożyć do garnka pokrojone oliwki, sok z pomarańczy i syrop z agawy - wymieszać i odstawić na chwilę.
W garnku ( np tym od gotowania makaronu) wymieszać makaron z sosem. Przekładać do talerzy ozdabiając oliwkami, listkami bazylii, albo (jak u mnie) pokrojoną natką pietruszki.
...oraz leniwe, poranne koty.
A. Void & James Mclean - Home
- ostatnio głównie to...
- ostatnio głównie to...