Moje Kochanie świętuje dziś rocznicę urodzin. Z tej okazji do kawy rano dostał naleśnik z dżemem, polany mleczkiem kokosowym + cukier puder i cynamon. Ciasto na naleśniki z TEGO przepisu - dodałam tylko trochę wody, żeby rozrzedzić.
Był też tort, choć nie wegański niestety. Może na jakąś kolejną rocznicę się odważę i wyprodukuję...
sobota, 12 maja 2012
piątek, 11 maja 2012
Budyń owsiano-waniliowy
Przepis podpatrzyłam kilka miesięcy temu na jednym z wegańskich blogów i wydał mi się wielce interesujący. Jednak nijak nie mogę sobie przypomnieć, nazwy trgo bloga...
Potrzebne będą:
- 0,5 litra mleka roślinnego (u mnie owsiane)
- 3 łyżki płatków owsianych
- budyń waniliowy (Delecta z prawdziwą wanilią - wyjątkowy smak)
- 2 łyżki cukru (przepis na budyniu tego wymagał)
- dżem
Z podanej porcji zimnego mleka odlać pół szklanki i rozrobić w niej budyń. Płatki wrzucić na zimne mleko z cukrem, zagotować i podgrzewać mieszając przez ok. 5 minut. Następnie dodać rozmieszany w mleku budyń, wymieszać energicznie i podgrzewać ostrożnie jeszcze przez ok. minutę. Przełożyć do salaterek i ozdobić np. dżemem.
Cynamonowe racuchy z jabłkiem
Cynamonowe racuchy z jabłkiem to dobry pomysł na ukojenie nerwów maturzystki... :)
Potrzebne będą:
- 400ml mleka roślinnego (u mnie owsiane)
- 5 łyżek białej mąki
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego (zmieliłam w elektrycznym młynku do kawy)
- 2 łyżki mąki z grochu (zmieliłam w elektrycznym młynku do kawy)
- 1 duży cukier waniliowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pokrojone w plasterki, obrane jabłka
- olej
- cukier puder
- cynamon
- dżem
Pierwszych 6 składników zmiksować na gładką masę i odstawić na ok. 15-20 minut. Następnie dodać jabłka. Smażyć na rozgrzanym oleju wyjmując kawałki jabłek umaczane porządnie w cieście.
Podawać posypane cukrem pudrem i cynamonem, oraz, ewentualnie, z odrobiną (u mnie większą odrobiną... ;) ) dżemu.
Smażone ziemniaki + sałatka na drugie śniadanie
Odwiozłam moją Osobistą Maturzystkę na egzamin i wróciłam strasznie głodna. To chyba ze stresu...
W domu czekał na mnie majonez z tego przepisu i natychmiast przyszedł mi do głowy pomysł na sałatkę. A jak już wspominałam, lubię smażone potrawy, na ten tychmiast pomyślałam też o ziemniakach pozostałych z wczorajszego obiadu. Wyszło takie coś:
Potrzebne będą:
W domu czekał na mnie majonez z tego przepisu i natychmiast przyszedł mi do głowy pomysł na sałatkę. A jak już wspominałam, lubię smażone potrawy, na ten tychmiast pomyślałam też o ziemniakach pozostałych z wczorajszego obiadu. Wyszło takie coś:
Potrzebne będą:
- gotowane ziemniaki (ja miałam takie już wymieszane z koperkiem)
- olej
- pomidor
- korniszon
- kawałek pora
- pół puszki zielonego groszku
- majonez roślinny
- sól&pieprz, szczypta cukru
Ziemniaki usmażyć na oleju
Resztę warzyw pokroić w kostkę, dorzucić groszek, przyprawy oraz majonez i wymieszać
czwartek, 10 maja 2012
Absolutnie genialny majonez z nerkowców
Jestem wielką fanką nie do końca zdrowego jedzenia w tym wszelkiej maści sosów i majonezów, ale jak dotąd żaden majonez wyprodukowany bez użycia jaj mnie nie zachwycił. Do dziś...
Użyłam puszkowego przepisu nieco go modyfikując - sos nie jest RAW, nie dodałam kalafiora, oleju lnianego, ani syropu z agawy, gdyż nie posiadam. Tak czy siak majonez ma wspaniały, kremowo-mleczny smak i jest po prostu zachwycający :)
Użyłam puszkowego przepisu nieco go modyfikując - sos nie jest RAW, nie dodałam kalafiora, oleju lnianego, ani syropu z agawy, gdyż nie posiadam. Tak czy siak majonez ma wspaniały, kremowo-mleczny smak i jest po prostu zachwycający :)
Potrzebne będą:
- szklanka orzechów nerkowca
- pół szklanki wody źródlanej
- pół szklanki oleju
- łyżeczka musztardy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
- sól&pieprz do smaku
- ewentualnie łyżeczka sztucznego miodu
Orzechy namoczyć na ok.2 godziny w wodzie. Odcedzić, a następnie zmiksować na gładką masę ze źródlaną wodą. Można dodać na początek mniej wody i w razie potrzeby dolewać, pamiętając jednak, iż będziemy dodawać później olej. Mój mikser przy dodaniu zbyt małej ilości płynu rozrzucał suchą masę po ściankach naczynia, a nożyki chodziły sobie a muzom.
Gdy już masa osiągnie pożądaną gładkość, nie przerywając miksowania dodawać bardzo powoli olej, a następnie po kolei resztę składników.
Gdy już masa osiągnie pożądaną gładkość, nie przerywając miksowania dodawać bardzo powoli olej, a następnie po kolei resztę składników.
Subskrybuj:
Posty (Atom)