Kiedyś kupię mrożony groszek, obiecuję! Ale póki co mam głównie taki z puszki, który idealnie sprawdza się jako składnik past na poranne kanapki, gdy już naprawdę na nic nie ma czasu.
Pasta z groszku:
-1 puszka odsączonego z zalewy zielonego groszku
-1 puszka odsączonego z zalewy zielonego groszku
-1/2 szklanki drylowanych, zielonych oliwek
-1 malutka cebula, pokrojona
-1 łyżka soku z cytryny
-2 łyżki oleju
-sól&pieprz
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
Pasta najlepiej smakuje na grzankach z pieczywa obłożona zielonym ogórkiem czy pomidorem i (koniecznie!) oprószona świeżo zmielonym pieprzem.
Pasta najlepiej smakuje na grzankach z pieczywa obłożona zielonym ogórkiem czy pomidorem i (koniecznie!) oprószona świeżo zmielonym pieprzem.