Pancakes (czyli ciasta z patelni), tudzież swojskie naleśniki, choć tu bardziej placki. Danie tyleż smaczne co szybkie, a takie lubię najbardziej. Oraz niedrogie.
Podane z dżemem truskawkowym to idealny comfort food - w sam raz na jesienną chandrę.Potrzebne będą:
-szklanka płatków owsianych
-2 łyżki sezamu
-3 łyżki mąki
-pół banana (lub cały) rozgniecionego widelcem na papkę
-3/4 szklanki mleka sojowego (może być inne lub sama woda)
-woda do nadania konsystencji
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 cukier waniliowy
-szczypta soli
-jagody goji (opcjonalnie)
-2 łyżki oleju
Płatki i sezam zmiksować w młynku do kawy lub blenderze. Dodać resztę składników i znów zmiksować. Odstawić przynajmniej na kwadrans, żeby mąki się rozkleiły (w tym czasie można wziąć np. prysznic)
Smażyć na rozgrzanej patelni (na teflonowej nie użyłam oleju, wystarczył ten w cieście) na małym ogniu - pierwsza strona pod przykryciem, po odwróceniu już nie przykrywać.
Cała Kinematografia ostatnio u mnie
takie pancakes zawsze pyszne!
OdpowiedzUsuńowszem, dziś byłe pyszne śniadaniowo ;)
UsuńPrzyjemny przepis, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis, wyszły super mimo małych modyfikacji. Ogólnie bardzo podoba mi się Twój blog: przepisy proste, praktyczne, szybkie, no i normalne, nieprzeestetyzowane zdjęcia które nie wpędzają mnie w kompleksy, że moje jedzenie nie jest tak kolorowe i "instagramowe" jak na innych blogach. Będę czasami zaglądać :)
OdpowiedzUsuńo, dzięki za miłe słowa :)
Usuńmoje zdjęcia nie mają szans być przeestetyzowane, bo ja nie mam na to czasu ;)
z przepisami podobnie