Miałam ochotę na ciasto, a tu w moim lokalnym sklepie rabarbar w cenie 2,90 zł/kg - żal nie kupić. Kupiłam zatem i upiekłam placek drożdżowy z rabarbarem.
-5-6 sporych łodyg rabarbaru
-60 dag mąki
-5 dag mąki kukurydzianej
-15 dag cukru
-szklanka mleka roślinnego
-9 łyżek oleju
-sok z 1 pomarańczy
-opakowanie suchych drożdży (mogą być zwykłe, ale wtedy należy je wcześniej rozrobić i pozwolić wyrosnąć)
Łodygi rabarbaru obrać z cieniutkiej skórki, pokroić na mniejsze kawałki, zasypać cukrem (sporo!) i odstawić - rabarbar wypuści sok, który należy odcedzić. Przed samym użyciem dodać cukier waniliowy.
W oczekiwaniu na wypuszczenie soku rabarbarowego wykonać ciasto, które jest oczywiście z przepisu na poczciwą babę wielkanocną - wymieszać suche składniki, dodać mokre, na koniec dodać olej. Wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pozwolić wyrosnąć. Przed włożeniem do pieca wyłożyć na wierzch ciasta przygotowany, waniliowy rabarbar lekko wciskając w ciasto. Pozwolić podrosnąć ciastu jeszcze raz podczas gdy nagrzewa się piekarnik. Piec ok. 50 minut (30+10+10) w temp. 170 stopni - ja po pół godzinie sprawdzałam jakość wypieku.
Podawać posypane cukrem pudrem - dużo, bo rabarbar jednak mocno kwaśny.
Łodygi rabarbaru obrać z cieniutkiej skórki, pokroić na mniejsze kawałki, zasypać cukrem (sporo!) i odstawić - rabarbar wypuści sok, który należy odcedzić. Przed samym użyciem dodać cukier waniliowy.
W oczekiwaniu na wypuszczenie soku rabarbarowego wykonać ciasto, które jest oczywiście z przepisu na poczciwą babę wielkanocną - wymieszać suche składniki, dodać mokre, na koniec dodać olej. Wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pozwolić wyrosnąć. Przed włożeniem do pieca wyłożyć na wierzch ciasta przygotowany, waniliowy rabarbar lekko wciskając w ciasto. Pozwolić podrosnąć ciastu jeszcze raz podczas gdy nagrzewa się piekarnik. Piec ok. 50 minut (30+10+10) w temp. 170 stopni - ja po pół godzinie sprawdzałam jakość wypieku.
Podawać posypane cukrem pudrem - dużo, bo rabarbar jednak mocno kwaśny.
czy można użyć mąki bezglutenowej?
OdpowiedzUsuńnie mam pojęcia niestety - nie piekę bezglutenowo, nie mam takiej potrzeby ani konieczności
Usuńa jeśli tak to jakiej? :)
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam połączenie ciasta drożdżowego z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, ja najczęściej robię muffinki z rabarbarem. :)
OdpowiedzUsuńBardzo dawno nie jadłam takiej zwykłej drrożdzówki... chętnie bym zjadła :) albo z truskawkami
OdpowiedzUsuńtak, mam też plan na truskawki w roli nadzienia
UsuńCudowne ciasto drozdzowe? Nie spodziewalam sie, ze bez jajek tak pieknie urosnie. W smaku czuc olej? Czy olej mozna zastapic olejem kokosowym? A make kukurydziana (pewnie zastepuje jajka) siemieniem lnianym?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i zapraszam do mojego raczkującego dopiero bloga wegańskiego :
http://truetastehunters.blogspot.com/