Przygotowanie trufli jest dość proste - do pewnego momentu w zasadzie nie różni się niczym od przygotowania sernika, ale dla porządku przytaczam oddzielnie przepis:
Masa na trufle:
-1 szklanka kaszy jaglanej
-2 szklanki mleka np. sojowe* (+ 1 szklanka)
-1 szklanka wody
-8 łyżek cukru
-200 g (dwie torebki) wiórków kokosowych
-1 cukier waniliowy
-kilka kropli zapachu pomarańczowego i waniliowego itp
-1 spora pomarańcza
-szczypta soli
-1 łyżeczka "z górką" oleju kokosowego (albo łyżka zwykłego)
Do obtaczania:
-100 g wiórków kokosowych
-kakao
Pomarańczę umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć z niej skórkę (tylko pomarańczową część - biała pod spodem jest gorzka!), a następnie z owocu wycisnąć sok.
Kaszę bardzo dokładnie przepłukać na sitku pod bieżącą, gorącą wodą (albo wrzątkiem, jak czynią to niektórzy). Przełożyć do garnka, dolać mleko (2 szklanki) i wodę, zagotować i gotować mieszając niekiedy, aż do wchłonięcia całego płynu. Mieszanie jest niezbędne*, bo masa może przywierać do dna naczynia po zgęstnieniu. Dolać dodatkową szklankę mleka, sok i skórkę z pomarańczy, sól, cukier i cukier waniliowy oraz zapach śmietankowy, wiórki. Wymieszać i gotować ponownie do wchłonięcia całego płynu nie zapominając o ciągłym mieszaniu.
Masę lekko wystudzić i zmiksować bardzo dokładnie "żyrafą". Można dodać wspomnianą w składnikach łyżeczkę oleju koko - ja lubię z olejem, ale nie jest to niezbędne.
Oddzielać łyżką nieduże porcje i wilgotnymi dłoniami formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Część obtaczać w wiórkach, część w kakao.
Schłodzić w lodówce.
Najlepiej smakują następnego dnia.
uwielbiam takie słodkości i jem je bez wyrzutów sumienia :)
OdpowiedzUsuńno tak, jest w nich tyle zdrowych składników, że ta nieduża ilość cukru się gdzieś tam zeruje... ;)
UsuńPowiem jedno - PIĘKNE! Nie ma to jak takie wegańskie słodkości ♥
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
no tak, to dobry, choć nieco wyrachowany sposób na przekonywanie do weganizmu ;)
UsuńCzym jest żyrafa?😂
OdpowiedzUsuń