W sumie nic wielkiego, ale gofry, jak naleśniki, przeważnie wcina się na słodko, waniliowo i dżemowo. A tu sól, pieprz, cebula, szczypior i rzodkiewki...
Mieszankę mąk bezglutenowych zrobiłam wg własnego pomysłu - w necie jest masa przepisów, ale nie wszystko było dla mnie możliwe do wykonania - tapioka, czy inne mąki kasztanowe są trochę zbyt kosztowne. Sprawdziłam zawartość spiżarni i przygotowałam coś takiego:
Domowy mix mąk bezglutenowych:*
-6 łyżek mąki gryczanej
-3 łyżki mąki kukurydzianej
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-3 łyżki mąki ryżowej
Poza tym:
-2 łyżki siemienia lnianego
-ok pół szklanki gorącej wody
-2 łyżeczki proszku do pieczenia (tu bezglutenowy)
-1 łyżeczka sody
-1/2 łyżeczki soli
-1 łyżeczka cukru
-2 szklanki mleka sojowego
-1 łyżka octu
-1/3 szklanki oleju + olej do smarowania gofrownicy
Mieszankę mąk oraz pozostałe suche składniki wymieszać dokładnie, dodać mokre i zmiksować. Masa powinna mieć gęstość śmietany - nie kit, ale też nie wodnista. Ewentualnie rozcieńczyć wodą lub mlekiem.
Odstawić na jakiś kwadrans.
Gofrownicę rozgrzać, smarować olejem i nalewać porcję ciasta. Piec na rumiano - każda maszyna ma swój czas pieczenia - u mnie było to ok.4-5 minut.
*Glutenowcy mogą oczywiście użyć mąk zawierających gluten ;)
Twarożek słonecznikowy (pisałam o nim TUTAJ):
-1 szklanka namoczonego na noc słonecznika (ostatecznie ugotuj go przez kwadrans ;)
-woda do miksowania
-olej
-sok z cytryny do smaku
Dodatki:
-1/2 niedużej czerwonej cebuli
-1/2 niedużej zwykłej cebuli
-klika rzodkiewiek
-sól i pieprz do smaku
Słonecznik odsączyć, przepłukać na sicie, przełożyć do naczynia, dodać pozostałe składniki i miksować - masa powinna mieć... no, taką twarożkową konsystencję.
Dodać pokrojone drobniej warzywa, sól oraz pieprz i wymieszać łyżką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz