poniedziałek, 11 lutego 2013

Wegańska śmietanka z nerkowców - banalnie prosta

Idealna do zabielania zup, sosów, a także jako słodki dodatek do deserów. Śmietana z nerkowców dostarcza potrzebnych organizmowi kwasów jedno- oraz wielonienasyconych poprawiających m.in. wygląd skóry oraz wpływających na opóźnienie starzenia. Dobrze wpływa na układ krwionośny i nerwowy, (wspomaga zapobieganie miażdżycy), a także zawiera łatwo przyswajalne białko. Poza tym żelazo (wprawdzie niehemowe, ale za to w dużych ilościach), oraz cynk, miedź i magnez. Alergicy musza jednak uważać, gdyż orzechy nerkowca mogą uczulać.
Podpierałam się wiadomościami z TEJ strony.

Pomysł jest banalnie prosty i łatwy w wykonaniu - pod warunkiem posiadania miksera tudzież blendera. Nerkowce łatwiej się miksują na gładką masę niż ziarna słonecznika i krócej trzeba je moczyć. Masa jest podobna do majonezu z nerkowców (w zasadzie może być bazą do tego majonezu) , ale nie zawiera żadnych dodatków, w tym olejów - cały tłuszcz pochodzi tylko z orzechów i nie jest zupełnie przetworzony (nie licząc miksowania ;)) Smak przyjemny - delikatny i słodkawy.




Potrzebne będą:

  • kubek orzechów nerkowca
  • ciepła woda + woda do miksowania
Orzechy zalać wodą i odstawić na przynajmniej kwadrans. Ja moczyłam przeszło godzinę.
Odlać wodę, przełożyć orzechy do naczynia, w którym będą miksowane i dodać ok.1/3 szkl wody (najlepiej źródlanej). Miksować i w razie potrzeby dodawać wodę do uzyskania ulubionej konsystencji. Mi  najbardziej odpowiadała konsystencja gęstej śmietany
I w zasadzie to już wszystko.



Śmietanką można zabielać zupy:



sosy:


albo stosować jako dodatek do dań słodkich i deserów:


Należy wówczas do 3 kopiastych łyżeczek śmietanki dodać 1 łyżeczkę cukru waniliowego oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny i porządnie zamieszać.

9 komentarzy:

  1. Szkoda tylko że te orzeszki takie drogie.... ;/ Fajny przepis pewnie jest pyszna...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna śmietana i majonez z niej zrobiony też rewelacyjny,dzięki za pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie nie wyszla ta smietana tak biala a w kolorze orzechów nerkowca. Czy jest na to jakis dodatkowy trick?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no biała zupełnie to i u mnie nie jest, taka raczej ecru
      w kolorze nerkowców, to pewnie prawie beżowa
      trudno powiedzieć czym rozjaśnić, może trochę soku z cytryny - ma właściwości właśnie wybielające

      Pozwodzenia! :)

      Usuń
  4. Witam, zrobiłam ta śmietanę i wyszła na prawdę super, dziekuję za przepis i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy ta śmietana nadałaby się do tortów? Robię od kilku miesięcy rozeznanie w tym temacie, bo zaczęłam robić wegańskie torty (póki co dla znajomych i rodziny). Tylko, że np. śmietanki sojowe dostępne na rynku mają kiepskie składy; nie wiem, czy tak znowu zdrowo pakować w siebie mnóstwo oleju palmowego i zagęszczaczy wszelkiego rodzaju...dlatego zaciekawiła mnie ta nerkowcowa opcja :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja robiłem trochę bardziej złożoną śmietankę http://www.blendman.pl/nabial/weganska-smietana-nerkowcow/ Nerkowce do tego super się nadają!

    OdpowiedzUsuń
  7. Faktycznie bardzo prosta, ale jednocześnie super w smaku :) Ja polecam, pzdr Magda

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...