niedziela, 2 grudnia 2012

To tylko hummus

Hummus , najbardziej znana wegańska pasta. Jak podaje wiki, jej rodowód wywodzi się z Libanu, popularna  też na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej i żydowskiej, znana również w kuchniach kaukaskich. W sumie nie ma się co rozpisywać na jej temat - ot, po prostu hummus...
Ten zrobiony na imprezę, gdzie, okazuje się, były osoby, które nie znały tej pasty. Smakował większości. Skład banalny, jak zwykle...


Potrzebne będą:
  • puszka cieciorki (wiem, wiem, w końcu zacznę moczyć i gotować, ale na to tzreba specjalnego przygotowania psychiki...)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek (tak z 1/4 szklanki - lałam na oko)
  • sól
  • tabasco
  • 3 suszone pomidory z oleju z octem winnym
  • 2-3 łyżki tahiny lub zmiksowanego  na proszek sezamu 
  • 2-3 łyżki octu winnego lub ryżowego, tudzież soku z cytryny
Zmiksować na gładką masę wszystko poza oliwą. Na koniec powoli, nadal miksując, wlewać oliwę.

Podawać na kromkach pieczywa, smarować nim pieczone ziemniaki, tudzież wyjadać łyżeczką wprost z miseczki.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...