czwartek, 7 czerwca 2012

Akcja Fair Play, przeciwko mordowaniu zwierząt na Ukrainie

9 czerwca 2012r., 13.00 – 15.00, Warszawa, Metro Centrum. - Akcja protestacyjna przeciwko mordowaniu zwierząt na Ukrainie w związku z Euro2012.



Strona akcji

Blog nie tylko kulinarny jak widać..

środa, 6 czerwca 2012

Fasolowa pasta z pieczarkami

Pasta jaka jest każdy widzi:



Potrzebne będą:
  • puszka białej fasoli
  • 1 spora cebula
  • ok. 15dkg pieczarek (dwie spore garście)
  • olej do smażenia
  • sól&pieprz
  • 1 łyżka bułki tartej (można pominąć)
Cebulę drobno pokroić i zrumienić  na oleju. Dodać pokrojone pieczarki, sól&pieprz i smażyć. Można przykryć, zeby się poddusiło. Mieszać! Połączyć to co na patelni z odsączoną fasolą i zmiksowac na gładką masę. Pod koniec miksowania można dodac bułkę tartą.

Wegańska galaretka

Pisałam niedawno na Facebooku o nowej, wegańskiej galaretce Delecty. Dziś praktyczne zastosowanie - najprostszy deser:



Potrzebne będą:
Galaretkę przyrządzić wg przepisu na opakowaniu. Truskwaki wyłożyć do pucharków, zalać galaretką i odstawić do stężenia. Podawać polane mleczkiem kokosowym.

wtorek, 5 czerwca 2012

Zapiekanka warzywna pod pierzynką


W markecie zawsze stojąc przed półką sklepową, staję też przed dylematem co by tu przyrządzić na obiad. Dzisiejszą inspiracją był jakiś Fix Knorra czy innej Apetity - Zapiekanka warzywna z ziarnami słonecznika. Postanowiłam tym razem nie kupować szajsu i po przestudiowaniu składu oraz przepisu uznałam, że własnym sumptem dam radę przygotować takie danie. Ba! Nawet lepsze...! Sami popatrzcie...:





Potrzebne będą:
  • 1 niewielki bakłażan
  • 0,5kg pieczarek
  • 2 spore cebule
  • 3 ząbki czosknku
  • 1 brokuł
  • 3 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 szkl. majonezu z nerkowców
  • 2 torebki ugotowanego ryżu
  • garść łuskanych ziaren słonecznika
  • sól&pieprz
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka imbiru (suchy)
  • 1 łyżeczka cynamonu (nawet więcej jeśli pasuje)
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżki sosu sojowego (można pominąć)

Z brokuła odciąć różyczki i podgotować je w osolonym wrzątku ok. 3 min.
Pomidory spażyć wrzątkiem, obrać i pokroić w kostkę.
Cebule pokroić i podsmażyć na rumiano na oleju. Dodać czosnek pokrojony w plasterki i smażyć ok. 2min. Następnie dodawać pokrojone w plasterki paprykę i pieczarki. smażyć mieszając. Dodać pomidory, przyprawy, sól (nie żałować, ale ostrożnie jednak...) oraz pieprz, a po ok. 5min. pokrojony w kostkę bakłażan (nie obierać!). Warzywa wydzielają sporo sosu, dusić je zatem na wolnym ogniu kolejne 5 minut. Na koniec dodać ryż i brokuł i porządnie wymieszać.

Przełożyć do naoliwionej i wysypanej bułką tartą formy i przykryć majonezem z nerkowców.

Piec ok. 30min. w temperaturze 200st. w termoobiegu. Na koniec można włączyć górną grzałkę (grill) na ok. 5min. żeby powstała rumiana skorupka.

Danie podawać posypane prażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.

poniedziałek, 4 czerwca 2012

Kasza inaczej

Kiedyś to danie samo mi się wymyśliło. Oczywiście z głodu i desperacji z tym związanej.Szybko się przygotowuje, jeśli mamy już w lodówce ugotowaną kaszę oczywiście. Nie będę opisywać walorów zdrowotnych kaszy jęczmiennej, bo to każdy wie (albo się domyśla). Ile jednak można jeść kaszę jako dodatek do sosów. Mi się już znudziło, zatem dziś kasza śniadaniowa (lub obiadowa, jak kto woli). W potrawie tej jest dużo czosnku, ale poddany obróbce termicznej nie stanowi zagrożenia dla otoczenia w ciągu dnia... ;)



Potrzebne będą:

  • kubek kaszy jęczmiennej ugotowanej na sypko
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 3 plasterki suszonych pomidorów w zalewie ziołowej (najlepiej takiej z dodatkiem octu)
  • 5 oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 1 łyża oleju
Na oleju zrumienić czosnek pokrojony w plasterki (ok 2 minut). Następnie dodać kaszę i smażyć kolejne 2 minuty mieszając. Pomidory i oliwki pokroić w plasterki i dodać do dania wraz z koperkiem.

sobota, 2 czerwca 2012

Chińszczyzna

Przyznaję się bez bicia - użyłam Fix Knorra do potraw chińskich.  Ale przyznaję też, że danie wyszło niesłychanie smakowite, zatem czuję się usprawiedliwiona. :)
Chińszczyzna z bakłażanem oczywiście. Urokowi bakłażanow nadal nie potrafię się oprzeć, zatem goszczą na moim stole dość często.






Potrzebne beda:
  • pół bakłażana pokrojonego w plastry
  • sól
  • 6-8 kotletow sojowych
  • kostka rosołowa (lub 0,5l. bulionu D.I.Y.)
  • 1/3 zielonej papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 mały por
  • sos sojowy
  • olej sezamowy
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka octu ryżowego (balsamicznego, lub innego owocowego)
  • Fix do potraw chińskich
  • 300 ml wody
Plastry bakłażana posolić i odstawić na ok. 0,5 godz, żeby wypłynął z nich goryczkowaty płyn, następnie usmażyć je na oleju - uwaga! chłoną bardzo dużo tłuszczu - odsączac na ręczniku papierowym. Podzielić na ćwierćplasterki.

Kotlety gotować 5 minut w bulionie, następnie odsączyć i pokroić w paseczki. (Można podsmażyć na oleju - ja tak zrobiłam, ale potrawa robi się nieco zbyt tłusta)

Paprykę pokroić w paseczki, cebulę w piórka, pora w ukośne półplasterki. Na rozgrzanym oleju na patelni smażyć paprykę (na dość silnym płomieniu) przez ok 3 minuty, stale mieszając. Następnie dodać cebulę i pora i podsmażać kolejne 3 minuty. Na koniec dodac pokrojony w plasterki czosnek i smażyć najwyżej 1 minutę, o lekkiego zrumienienia. Na koniec dodać paseczki sojowe i bakłażany oraz ocet.

Fix rozmieszać w wodzie i zalać nim potrawę. Doprawić, po wyłączeniu ognia, sosem sojowym.

Danie podawać z ryżem jaśminowym, lub makaronem sojowym, skropione olejem sezamowym i posypany sezamem.

piątek, 1 czerwca 2012

Bakłażan i sos tatarski

Bakłażany to ostatnio moja obsesja. Dziś nastąpiło apogeum. Wróciłam z pracy z silnym postanowieniem zjedzenia smażonych bakłażanów. Koniecznie z czosnkiem. A że przy okazji naszła mnie ochota na sos tatarski (wegański oczywiście) wynikło danie może nieco zbyt tłuste, ale zaspokajające w pełni nagłą potrzebę mojego podniebienia... ;)



Potrzebne będą:

  • bakłażan
  • sól
  • olej do smażenia
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu roślinnego
  • 1 korniszon
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • kawałek marynowanej papryki
Bakłażan pokroić w plastry, posolić i odstawić na ok. pół godziny. W międzyczasie wymieszać majonez z posiekanymi cebulą, korniszonem i papryką.
Bakłażan odsączyć z nadmiaru wilgoci i usmażyć dodając pod koniec pokrojone w plasterki ząbki czosnku. (Czosnek smażyć najwyżej 2 min. mieszając)
Podawać z grzankami oraz z dodatkiem zielonych oliwek i zielonej bazylii.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...