piątek, 6 kwietnia 2012

Pulpety z kokosem w sosie i kapusta zasmażana

Najlepszym moim doradcą kulinarym jest głód. Robię wóczas naprędce dania z resztek, które znajdę w lodówce lub spiżarni podpierając się niekiedy przepisami z czasopism lub blogów. Tak było z pulpetami. Przepis znalazłam w "Wegatariańskim Świecie" (nr.1-2.2012) i z braku tego i owego, a nadmiaru innego, nieco go zmodyfikowałam. Przepis na kapustę jest całkowicie mój :)






Pulpety:
  •  ugotowana kasza jaglana (około 3 pełnych łyżek)
  •  reszta pasty z fasoli (1 łyżka)
  •  2 łyżki kokosu
  • ok. pół szklanki łuskanych ziaren słonecznika
  •  łyżka mąki kukurydzianej
  •  poszatkowana cebula
  • 2 duże pieczarki utarte na dużych oczkach
  • 1 średnia marchewka utarta na małych oczkach
  • sól, pieprz, garam masala
  • olej
  • ewentualnie sos sojowy (najlepiej naturalny)
Piekarnik włączyć na termoobieg - 160 st.
Kaszę przełożyć do naczynia w którym będzie się wyrabiać pulpety. Słonecznik zrumienić na suchej patelni. Dodać do naczynia z kaszą. Na tej samej patelni zrumienić kokos, pod koniec dodając garam masalę (około 1 łyżeczki).Prażyć mieszając jeszcze około minuty.  Dodać do naczynia ze składnikami. Cebulę podsmażyć na oleju, dodać sól i dużo pieprzu z młynka, gdy się zrumieni dodać pieczarki i marchewkę. Smażyć mieszając ok. 5 minut. Wsypać do reszty składników dodając mąkę kukurydzianą. Mieszać widelcem. Wlać do smaku sos sojowy. formować kulki wielkości orzecha, układać na natłuszczonej blasze i piec ok.30 minut.

W tzw. międzyczasie zrobić sos:

Sos pieczarkowy


  • niewielka cebula
  • 2-3 pieczarki
  • mleko kokosowe (ok. pół puszki)
  • po pół łyżeczki mąki kukurydzianej i pszennej
  • ok. pół szklanki wody
  • koperek suszony
  • sól i pieprz
  • olej
Cebulę podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać pokrojone w półplasterki pieczarki, posolić, dodać sporo pieprzu i dusić mieszając. Dodać koperek. Wodę wlać do słoiczka po przecierze pomidorowym, dodać mąki, zakręcić i rozkłócić. Wlać na patelnię i energicznie rozmieszać. Na koniec dodać mleczko kokosowe. Rozmieszać, poddusić jeszcze ok. minuty.

Do sosu przełożyć upieczone pulpety i dusić ok. 3-5 minut.


Kapusta zasmażana:

  • niewielka kapusta włoska
  • 2 średnie cebule
  • łyżka (lub więcej) przecieru pomidorowego
  • koperek suszony
  • woda
  • ok. 2 łyżeczek mąki pszennej
  • olej
  • sól i pieprz
Na dnie sporego garnka podsmażyć do lekkiego zrumienienia pokrojone dość drobno cebule. Dodać poszatkowaną kapustę. Przyprawić solą i sporą ilością pieprzu i dusić około pół godziny. Gdy kapusta zmięknie, dodać przecier pomidorowy i koperek. W międzyczasie na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju (albo więcej), dodać mąkę i rozmieszać i smażyć do lekkiego zrumienienia. Masa powinna być gęstości śmietany. Gdy zacznie nabierać koloru, przelać zasmażkę do garnka z gotującą się kapustą. Podgotować jeszcze około 5 minut.

Podawać z pulpetami w sosie i surówką.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...